torsdag den 25. november 2010

Anmeldelse af Den Fantastiske mr. Fox

Hømf! Snestormstid er filmtid. Så under sidste snestorm på østgrønland så Sneræven fra Østgrønland så filmen Den Fantastiske Mr. Fox.

Den fantastiske Mr. Fox handler om Mr. Fox - en midaldrende ræv, som efter en gloværdig karriere som hønsetyv er blevet klummeskriver og familiefar. Men Mr Fox er også en sølvræv, der er inde i en midtvejskrise. Han savner den spænding, som ungdommens hønsetyveri gav, og efter at han og familien er flyttet fra rævehulen og ind i et mondænt træ, beslutter Mr. Fox sig for at begå et sidste kup hos de tre nærliggende gårdmænd Boggis, Bunce og Bean -naturligvis uden at Mrs. Fox får noget at vide. Og dette er startskuddet til en frygtelig vendetta mellem Mr. Fox og de tre grumme gårdmænd. Hømf!

Filmen spiller på flere grundlæggende temaer: Skal et civiliseret dyr følge sin natur? Og kan man være ansvarlig familiefar og samtidig have et farligt erhverv? Enkelte af temaerne er dog en smule klichéfyldte. Eksempelvis er nogle af de dilemmaer som Mr Foxs søn Ash står i, simpelthen lidt for meget. Ash føler ikke han kan leve op til hans fars - den fantastiske Mr Fox - gode rygte og er samtidig jaloux på sin fætter Kristofferson Silverfox som både kan karate og yoga. Og samtidig er det lidt for klichéramt, at skurken absolut skal være en rotte. Hømf!

Men Den fantastiske Mr. Fox formår alligevel at løfte sig over gennemsnittet af film. Skuespillet og effekterne er fantastisk. Især den røde ræv som spiller Mr. Fox, gør det godt med sin underspillet humor og alvorligt underfundige replikker. Man føler virkelig med ham, da en af gårdmændene skyder hans hale af og bruger den til slips. Filmens klimaks er en forrygende action sekvens, hvor alle landets dyr kæmper mod de onde gårdmænd.Undertegnet sneræv giver Den fantastiske Mr. Fox 7 rævehaler ud af 10 mulige.

Ingen kommentarer: