søndag den 4. januar 2009

Sigmond & Snestorm

Ja det er utåleligt lang tid siden, at undertegnet sneræv har skrevet sidst. Desuden snød den jer for den sidste adventsgave. Men det var I selv udenom, hømf!. Ingen af jer sagde jo tak for de sidste to adventsgaver. Desuden har der været snestorm hen over julen her på Østgrønland og al kommunikation i Snerævens iglo har været nede, hømf!

Nuvel jeg håber alligevel, at I har haft en god jul og nytår samt er klar til endnu et indlæg på polarbloggen efter at nettet igen virker. Undertegnet Sneræv fra Østgrønland vil nemlig fortælle jer lidt om Skandinaviens klogeste mand (og ikke klogeste sneræv, hømf!) som hedder JOLA Sigmond med en IQ 192.

Under den to uger lange snestorm her på Østgrønland har jeg nemlig brugt på at løse JOLA Sigmonds hjernevrid, som bringes i visse østgrønlandske tidsskrifter samt i Weekendavisen. Og lad os slå det fast med det samme: JOLA Sigmond er klogere end alle jer alle sammen. Selv hans navn er rigtigt nok, selv om de fleste af jer nok også går rundt og tror det er et kunstnernavn lavet for at give hans hjernevrid mere autencitet og autoritet – Påls Jönson ”Skandinaviens intelligentaste man” lyder bare ikke troværdigt vel?

JOLA Sigmonds hjernevrid er, i fald I ikke kender dem, delt op i en let, to mellemsvære samt en svær intelligensprøve. Alt sammen forsynet med en meget høflig tekst som forklarer, at ”Hvis De kan finde de rigtige svar på de nemme og mellemsvære spørgsmål, er Deres intelligens over gennemsnittet.”

Men JOLA Sigmonds opgaver er langt fra altid simple eller logiske. Se engang på nedenstående nemme juleopgave:


Den kloge læser af Snerævens blog ser naturligvis straks, at julemanden er spejlvendt, men at sækkens mønster ikke spejlvendes. Og hvilket svar er så det mest logiske? Det er nemlig ikke et nemt spørgsmål, men derimod en gåde med flere løsninger.

1) Vi kan vælge at opfatte sækken som juletræet og de røde guirlander og julekugler som julemanden. Dette understøttes af, at grantræet er grønt ligesom sækken og julemanden har og pynten begge to har tre ”kugler” som danner en trekant.

2) Eller vi kan vælge at opfatte julemanden som grantræet og sække striberne som pynten. Dette understøttes af at julemanden og grantræet jo er den primære figur, hvorpå pynt og sæk hænger.

Tja og hvad er så det logiske svar på denne lette opgave mine damer og herrer?

Vi tager lige en til:


Det iøjnefaldende svar på ovenstående hjernevrid vil naturligvis være at der i E dels ikke befinder sig nogle røde figurer og at disse ikke står i nederste højre hjørne og heller ikke i øverste venstre hjørne. Men nej JOLA Sigmonds svar er, at der i M er to ens figurer (to røde cirkler) og det er der ikke i de andre. Logisk, tja? Hømf! - Så måske skulle JOLA til at tjekke sine opgaver for mulige løsninger, inden han sender dem ud i trykken, hømf.

3 kommentarer:

Ida sagde ...

Ja, sneræv, du er ikke den eneste, der har opdaget brister i hr. Sigmonds hjernevridere. Jeg mindes især en (en nem, tror jeg det var), hvor man skulle afgøre, hvilket dyr, der hørte mindst til de andre. Svaret var det eneste dyr, som ikke var et pattedyr (kan ikke lige huske, hvad det var for et) - men problemet var, at det lige så vel kunne have været hesten, idet alle de andre dyr startede med k!
Sikke en fodfejl fra hr. Sigmonds side. Jeg tror slet ikke på, at han hedder noget så IQ-autencitets- og autoritetsindgydende som JOLA Sigmond - han hedder garanteret bare Påls!

Sneræven fra Østgrønland sagde ...

Ja det lyder også som et grelt eksempel, hømf! Selvom svensk wikipedia tror at han hedder JOLA kan det alligevel være du har ret. Lad ham fra nu af blive kendt som Påls.

Er der forøvrigt nogle der har svaret på gåden?

hømf!

Ida sagde ...

Nej lille sneræv, du har jo netop selv bevist, at man ikke kan regne svaret ud på logisk vis! Min mund er lukket med syv segl...